Nieuws

Exchange werft aan: 2 nieuwe programmabeheerders gezocht!

Voor de versterking van ons kernteam Noord zoekt Exchange twee nieuwe programmabeheerders, voltijds of in 80% werkregime.

De opdrachten van de programmabeheerder, in rechtstreekse rapportering naar de general manager:

De profielvereisten:

Interesse in deze boeiende, heel diverse job in de context van verantwoorde en duurzame Noord-Zuidwerking?

Stuur dan uw kandidatuur en c.v. vóór eind september 2017 naar frank.foulon@exchangevzw.be of per post naar Frank Foulon – Exchange vzw – Sneeuwbeslaan 20 #8 – 2610 Wilrijk. De kandidaturen worden confidentieel behandeld. De selectie gebeurt in de loop van de maand oktober.

Frank Foulon nieuwe directeur Exchange vzw

Frank Foulon en Stijn van Bosstraeten

Frank Foulon en Stijn van Bosstraeten

Op 1 juni 2017 neemt Frank Foulon het roer over van Stijn Van Bosstraeten als Algemeen Directeur van Exchange vzw.

Frank is erg vertrouwd met onze organisatie. Als vrijwilliger stond hij Exchange meermaals bij in het definiëren van veranderingsprocessen en de opmaak van een vademecum voor het opstellen van een businessplan. Voor een Exchange-project in Senegal ging hij bovendien ook als expert aan de slag. Afrika kent hij trouwens goed.

De eerste 5 jaar van zijn carrière werkte hij, als vrijwilliger van de Verenigde Naties en nadien expert van Unesco, in Algerije, Marokko en Rwanda. Daarna was hij actief bij Sabena op haar Afrikaanse bestemmingen en de logistieke operaties vanuit Zaventem. Bij Proximus tenslotte liep zijn carrière van change manager over projectbeheer naar team- en operationele verantwoordelijkheden in datacenters en glasvezelaanleg. Daar stond hij ook in voor opleidingen en professional coaching.

Frank is geschoold als Burgerlijk Ingenieur constructie en informatica en Licenciaat in de Oosterse Filologie, een verrassende combinatie die goed zijn belangstelling voor techniek, cultuur en humane wetenschappen weergeeft.

Frank Foulon: ‘Ik ben inderdaad al enkele jaren actief als vrijwilliger bij Exchange, een organisatie waarvan ik de opdracht volledig onderschrijf. Toen de Raad van Bestuur me enkele weken geleden contacteerde, was ik snel verkocht. Drie factoren hebben me over de streep getrokken om mijn huidige werk in te ruilen voor Exchange: het versterken van ondernemerschap in het Zuiden door kennisuitwisseling is erg relevant en het vrijwilligerswerk nobel.

Nu aan boord komen vind ik een uitgelezen kans om de organisatie een nieuw élan te geven op een kruispunt van haar bestaan. Ten slotte is er de wetenschap dat ik terecht kom in een heel professioneel team dat gemotiveerd is om nieuwe wegen in te slaan. Met mijn managementervaring, mijn affiniteit met het Zuiden en interesse voor Private Sector Development in ontwikkelingseconomieën, wil ik Exchange verder versterken en zo de nodige impact binnen onze niche blijven garanderen.”

De aanstelling van Frank Foulon gebeurde nadat huidig Directeur Stijn Van Bosstraeten zelf zijn mandaat ter beschikking stelde. Voorzitter Dirk Vyncke verduidelijkt: “Stijn heeft op privévlak een bijzonder moeilijk jaar achter de rug. Vandaar zijn keuze voor een sabbatical. De Raad van bestuur was erg tevreden over de samenwerking met Stijn, maar heeft alle begrip voor deze moedige beslissing.

Stijn draagt Exchange nog steeds een erg warm hart toe en blijft Exchange dan ook leiden tot einde mei. In de tussenperiode zal hij samen met Frank Foulon een vlotte overgang verzekeren. Hierbij wens ik Frank van harte welkom. Stijn dank ik evenzeer voor zijn inzet tijdens de afgelopen jaren bij Exchange.”

Winterevent 2016 - 6 december in de Hotelschool Ter Duinen - Koksijde

Meer dan 160 gasten zakten op Sinterklaasdag af naar Koksijde om er te klinken op de ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen Exchange, de Hotelschool Ter Duinen en het Uganda Hotel & Tourism Training Institute. De samenwerking loopt al sinds 2014 en werd hierbij bevestigd voor de komende drie jaar.

Zo zal de hotelschool met de inzet van hun getalenteerde personeel samenwerken met het UHTTC om de ambitieuze groeiplannen in Uganda waar te maken. Het UHTTC kreeg van de overheid het duidelijke mandaat om hun aanbod te blijven uitbreiden en kreeg in het kader van een Wereldbank project eveneens de toezegging voor een forse investering om hun infrastructuur volledig te moderniseren en zo een voorbeeldinstituut te worden voor andere sectoren en gelijkaardige initiatieven in de regio. Met de expertise van de hotelschool en de Exchange-omkadering staat nu alles klaar om het UHTTC op duurzame wijze bij te staan in deze grote uitdaging.

IMG_8872

Foto: Peter Verbeke - directeur Hotelschool Ter Duinen

Peter Verbeke opende de avond getuigende van het grote engagement van de Hotelschool rond de algemene ontwikkeling van haar studenten. Zo is het niet voldoende enkel technische kennis op te doen. De ervaring in de school moet zoveel mogelijk zijn zoals die in het 'echte' leven. Maar het echte leven, dat is er ook buiten de keuken en stopt ook niet aan de landsgrenzen.

Zo kwam Exchange dus enkele jaren geleden terecht bij technisch adviseur Olivier Willaert, die na enkele aarzelende eerste stapjes op Oegandese bodem als snel helemaal mee was met het project. Naargelang zijn enthousiasme groeide, trok hij ook gestaag enkele van zijn collega's mee in dit nieuwe avontuur. Zo overtuigde Olivier Pol Debaenst om in plaats van zijn pensioen te gaan genieten, zo goed als onmiddelijk na zijn afscheid bij de Hotelschool naar het UHTTC af te reizen om er zijn jarenlange kennis te delen.

Onlangs moest ook collega Jan De Vuyst eraan geloven, en trok ook hij naar Uganda met Exchange. Begin volgend jaar is het dan alweer de beurt aan Chantal Vandekerckhoven. Geef Olivier genoeg tijd om hen te overtuigen met zijn aanstekelijke enthousiasme, en het voltallige team van Ter Duinen zal met het UHTTC gewerkt hebben!

IMG_20161206_194320

Foto: Olivier Willaert, Technisch adviseur van de Hotelschool Ter Duinen

We hebben het al vaker op deze pagina's verteld: Exchange , dat is niet enkel de uitwisseling van Noord naar Zuid: ook in omgekeerde richting kunnen we erg veel van elkaar leren. Zo nodigde Exchange de directrice van het UHTTC, Miriam Namutosi, en haar adjunct Samson Gumaa uit om naar België te komen. Niet enkel om de MOU te ondertekenen, maar ook om bij de hotelschool mee te draaien en zo te kunnen vergelijken met hun aanpak in Oeganda. Zo stelde de Hotelschool een druk programma voor hen op gedurende de week die ze in België verbleven om alle aspecten van het werk van de hotelschool te ontdekken. Miriam besprak de grootse plannen van het UHTTC tijdens ons event en gaf de gasten een interessante kijk op de huidige stand van zaken en waar ze met het instituut naartoe willen.

IMG_8901

Foto: Mirjam Namutosi Amori, directrice UHTTC

Tijdens dit eerste Exchange- event met onze nieuwe directeur Stijn Van Bosstraeten aan het hoofd, gaf Stijn een overzicht van de uitdagingen waar Exchange als organisatie voor staat in 2017. Het zal een transitiejaar worden met veel mogelijkheden tot experimentatie, om zo het werk van Exchange te versterken en de organisatie nog beter op de kaart te zetten. De ondertekening van de MOU tussen onze drie organisaties is een eerste goede voorbeeld van deze vernieuwde werking. Door het ondersteunen van partners op de langere termijn kunnen we meer impact genereren en de nodige aandacht bieden aan elke stap in het proces.

IMG_8925

Foto: Peter Verbeke, Miriam Namutosi en Stijn Van Bosstraeten na de ondertekening van de MOU

De presentaties waren niet het enige dat onze gedachten even naar Afrika lieten afdwalen, de hotelschool had de hulp ingeroepen van de Senegalese echtgenote van een leerkracht om het reeds zeer uitgebreide aanbod ook van een Afrikaanse touch te voorzien. De leerlingen zetten uiteraard ook hun beste beentje voor en maakten indruk op onze gasten met hun kunde en professionalisme.

IMG_8940

Foto: Leerlingen bieden de Afrikaanse schotels aan

Onze oprechte dank aan de talrijk aanwezige gasten en natuurlijk ook het hele team van de Hotelschool Ter Duinen voor de sponsoring van het event, de gastvrije ontvangst, de vlotte organisatie....en het heerlijke eten!

IMG_8891

Foto: Het keukenteam van de hotelschool

logos MOU

 


 

Nieuwe directeur Exchange vzw

Stijn Van Bosstraeten en Roland Waeyaert_

Stijn Van Bosstraeten volgt vanaf 1 september 2016 Roland Waeyaert op als directeur van Exchange vzw. De Raad van Bestuur van de organisatie heeft deze overgang sinds begin vorig jaar zorgvuldig voorbereid. Bij Exchange was Stijn (°1977) sinds 2013 aan de slag als Project & Communications Coördinator. In deze functie begeleidde hij vanuit het hoofdkantoor meer dan 100 projecten in landen als Ethiopië, Kaapverdië, Kameroen, Malawi, Mozambique, Senegal, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Daarnaast werkte hij aan de naambekendheid van de organisatie en beheerde hij enkele subsidiedossiers. Voorheen deed Stijn onder meer ervaring op als Manager PR & Corporate Communications bij Rode Kruis-Vlaanderen en als Communicatieverantwoordelijke bij POM Antwerpen. Hij is Licentiaat Slavische filologie (KU Leuven) en volgde ook een postacademische opleiding Bedrijfscommunicatie (UA)

“Recent rondde Exchange de kaap van 2.000 projecten. 2.000 kennisuitwisselingen in een economische context die bedrijven en middenveldorganisaties uit het Zuiden wisten te versterken met expertise. Het is nu mijn ambitie om samen met het team, het netwerk van vrijwilligers én diverse collega-organisaties te blijven inzetten op de versterking van de private sector in deze ontwikkelingseconomieën. Exchange heeft de voorbije 15 jaar een mooi traject afgelegd, maar er is ruimte om nog meer impact te creëren en zo inclusieve en duurzame groei te garanderen”, aldus Stijn Van Bosstraeten.

Roland blijft professioneel actief voor SCWITCH cvba, waarvan hij sinds begin 2016 mede-oprichter en bestuurder is. Meer informatie: www.scwitch.be. Daarnaast blijft hij ook nog Raadsheer in Sociale Zaken aan het Arbeidshof te Brussel en lid van de Governing Board bij de European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (www.eurofound.europa.eu) te Dublin.

Contact Stijn Van Bosstraeten – 0478 11 84 97 – stijn@exchangevzw.be

 

 

Exchange Zomerevent 6 Juni 2016

Op 6 juni 2016 was het verzamelen geblazen in Cultuurcentrum de Leest in Izegem voor het Zomerevent van Exchange vzw. Exchange keek enerzijds terug op de voorbije 15 jaar, maar kijkt vooral ook vastberaden naar de toekomst. Een toekomst waar ook Vlaamse bedrijven samen met Exchange een verschil kunnen maken voor duurzame en inclusieve ontwikkeling in het Zuiden. Exchange vierde met dit evenement haar 2000ste project. De inleidende toespraak van Dirk Vyncke, voorzitter van Exchange en uiteraard ook bekend van het bedrijf uit Harelbeke, zette meteen de toon voor de rest van de avond. Exchange 2.0 zet samen met de privésector in op win-win scenarios met stakeholders in Noord en Zuid.

IMG_20160606_193049
Dirk Vyncke

Mohamed Sorgho, lokale vertegenwoordiger van Exchange uit Senegal, getuigde van het grote dynamisme dat ook in het Zuiden bestaat. Met zijn voorstelling van het 2000ste Exchange project bij de kledingmaker ‘Bafou collections’ werd de impact van Exchange-projecten meteen duidelijk. Na 2 interventies van experte Christine Vijt  slaagde Bafou collections erin door hard werk te groeien van 19 naar 40 werknemers op korte termijn. Hij haalde recent ook contracten binnen om werkkledij te maken voor lokale bedrijven die voorheen zulke kledij importeerden aangezien ze niet de juiste kwaliteits-en volume- garanties konden vinden in Senegal. Deze indrukwekkende jobcreatie en het aanboren van nieuwe lokale markten tonen hoe de privésector de drijvende kracht van economische ontwikkeling is. Dit enorme potentieel wil Exchange blijven ondersteunen in het Zuiden, en nu ook met inbreng van bedrijven uit het Noorden.

IMG_20160606_211931
vlnr Mohamed Sorgho, Bafou Mbengue, Roland Waeyaert en Geert Bourgeois

Na de kracht van de privésector in het Zuiden te hebben geschetst was het de beurt aan ‘onze’ captains of industry om hun gewicht in de schaal te werpen. Exchange verzamelde een toppanel met Thomas Leysen (voorzitter TheShift, KBC,Umicore,Corelio), Sabine Denis (CEO TheShift), Peter Garré (CEO Bopro), Caroline Van Marcke (CEO Van Marcke), Geert Janssens (hoofdeconoom Etion) en Roland Waeyaert (directeur Exchange vzw) om na te denken over de rol van de privésector voor een duurzame en inclusieve ontwikkeling in het Zuiden. Meer en meer bedrijven worden zich ervan bewust dat ondernemen op een duurzame manier kan en moet gebeuren. Dit panelgesprek was een concreet voorbeeld van het werk van TheShift dat als platform voor duurzaamheid dat zo’n 350 bedrijven, NGO’s en andere organisaties samenbrengt om partnerships te stimuleren en duurzame business modellen te ontwikkelen. De panelleden gaven elk hun visie mee en legden uit hoe ze met hun bedrijven hiertoe bijdragen.

IMG_20160606_194047
Sabine Denis aan het woord tijdens het panelgesprek

Tot slot sprak de Minister-president van de Vlaamse regering, Geert Bourgeois, de bezoekers toe. Hij benadrukte de bereidheid van de Vlaamse overheid om dergelijke initiatieven te blijven steunen en het belang dat ze hecht aan het halen van de Sustainable Development Goals. Het evenement werd afgesloten met een receptie in de foyer van De Leest waar enkele kledingstukken van Bafou collections waren tentoongesteld. De aanwezige Exchange-medewerkers en vrijwilligers konden er bij een hapje en een drankje netwerken met geëngageerde ondernemers vanuit heel Vlaanderen.

 

IMG_20160606_202715
Minister-president Geert Bourgeois tijdens zijn slottoespraak

 

 

 

Uitnodiging Zomerevent 6 Juni 2016

 

exchangevzw_uitnodiging_zomerevent2016

 

Steun Exchange tijdens de Antwerp ten miles en marathon

logo 10 miles

Alle sportievelingen zijn welkom om zich bij het Exchange-team te voegen en kilometers te vreten tijdens de Antwerp ten miles en marathon. Je kan kiezen voor de ladies run (5km), de gekende 10 miles (16km) en zelfs de gevreesde marathon (42km).

Voel jij de sportieve kriebels en wil je Exchange hierin steunen, schrijf je dan in met onze groep via deze link. Gebruik de code EXCH18941 bij je inschrijving en je komt zo bij onze groep. Alle praktische info is hier te vinden.

Wil je Exchange wel steunen maar zijn je loopschoenen al een tijdje op zolder verdwenen, steun ons dan via onze fondsenwervingcampagne en doneer nu!

Donate%20Online

Sportieve groeten!

 

Het Exchange-running team

warmathon

 

Bezoek uit Madagaskar bij Exchange HQ

foto MDG

Op initiatief van onze sectorcoördinator Bouw en architectuur Eric Selis heeft het Exchange hoofdkwartier in Wilrijk bezoek gekregen van Hasimboahangy Andrienainarivelo. Ondanks het drukke schema vonden ze toch even de tijd om op de foto te gaan met de landencoordinator voor Madagaskar Eric Meersman (links) en onze directeur Roland Waeyaert (rechts). Projectcoördinatrice voor Madagaskar Martine Hustinx hanteerde de camera. Na het bezoek in Wilrijk werd mevrouw Andrienainarivelo door Eric Selis verder wegwijs gemaakt in ons land. Je ziet met zo'n geëngageerd en Multi getalenteerd team zijn we zeker dat we ook in Madagaskar leuke projecten zullen blijven realiseren!

Straffe Madammen op het Exchange Winterevent

Op donderdag 10 December hebben we vier straffe madammen in de kijker gezet tijdens ons winterevent, om zo in hun ervaringen te kunnen delen en andere vrouwen aan te moedigen zich in te zetten als Exchange experte, en het aandeel vrouwelijke experten van 20% naar minstens 50% op te krikken!

elkejeu exchange speech

Foto: Elke Jeurissen tijdens het event

Elke Jeurissen gaf een levendige presentatie over de huidige stand van zaken i.v.m. de aanwezigheid van vrouwen als experten in de media,  hun positie binnen bedrijven en aanzien als experten in het algemeen. Via haar bedrijf Glassroots, biedt ook zij haar expertise aan over hoe we door de conversatie aan te gaan met alle stakeholders duurzame oplossingen kunnen aanbieden. Ze is ook één van de drijvende krachten achter het straffe madammen initiatief #straffem , en helpt zo elke dag vrouwen bij elkaar te brengen, die 1 voor 1 het verschil maken.

Sharon pic

Foto: Sharon in Thiés, Senegal

Met de inbreng van Sharon Duverger, bezielster van  Zonen09,   kregen we een heel openhartige blik op haar ervaringen bij de chambre de commerce de Thiés in Senegal, waar ze dit jaar een zeer gesmaakte workshop naaien gaf aan de lokale kledingmakers.  Haar getuigenis toont ons heel duidelijk dat zulke projecten meer zijn dan louter kennisoverdracht, we smeden ook menselijke banden en leren van beide kanten op een nieuwe, frisse manier naar het leven en professionele uitdagingen te kijken.

Riet en Malawi team

Foto: Riet en het Exchange team in Malawi

Riet Dubois is niet enkel actief als Exchange experte, ze is ook al 2 jaar onze landencoordinator voor Malawi. Ze vertelde hoe ze als negentienjarige studente voor het eerst gepassioneerd werd door Afrika gedurende een verblijf in Congo, en hoe na jaren van hard werken en ondernemen in België, die passie terug is ontwaakt en ze zich begon in te zetten voor Exchange. Riet levert een grote bijdrage aan onze landenwerking in Malawi waar ze een sterk team van lokale vertegenwoordigers aanstuurt.

Clo Willaerts @Bnox is een internet en social media guru die ook de weg naar Exchange heeft gevonden door zich als experte aan te melden. Zo heeft ze intussen reeds meerdere projecten tot een goed einde gebracht. In Mozambique en Zuid Afrika wendde ze haar expertise in internetmarketing aan om de toeristische sector te helpen ontwikkelen door  tools aan te reiken die nieuwe klanten kunnen aantrekken, en ook door de deelnemers meer klantgericht te leren werken

Ben jij net als de vier bovenstaande vrouwen ook zo’n straffe madam? Schrijf je dan nu in als experte bij Exchange vzw.

Met dank aan het CVO provincie Antwerpen voor het gebruik van hun lokaal en voor de smakelijke hapjes!

Winterevent 10 december

Exchange ligt op koers om dit jaar de kaap van 250 projecten te overschrijden. 250 intensieve kennisuitwisselingen die het ondernemerschap in het Zuiden duurzaam versterken.

Opmerkelijke vaststelling echter bij een eerste tussentijdse evaluatie: slechts 20% van de experten die dit jaar naar het Zuiden trokken, is van het vrouwelijke geslacht. Dat kan beter.

elke-sept-14

Op de foto: Elke Jeurissen (Glassroots) en oprichter "Straffe Madammen"

Daarom organiseren we op donderdag 10 december vanaf 18.30 uur bij het CVO Provincie Antwerpen ons winterevent 2015 geheel in het teken van sterke vrouwen. Qua sprekers is er immers uitsluitend een hoofdrol weggelegd voor enkele straffe madammen uit ons netwerk. Deze avond is verder een uitgelezen kans om intensief te netwerken en bij te praten. Uiteraard zal de receptie die CVO Provincie Antwerpen aanbiedt - waarbij de studenten het beste van zichzelf geven - evenmin te versmaden zijn.  Voor alle duidelijkheid: de heren zijn ook zeer welkom...

Schrijf je snel in. Je partner of een kennis is evenzeer welkom. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang. Een topreceptie organiseren, vergt veel voorbereiding en ingrediënten. Daarom vragen we jou om steeds op voorhand een eventuele afwezigheid te melden. Anders zal Exchange een no show fee van € 40 hanteren. Dank voor je begrip.

CVO Provincie Antwerpen

PROGRAMMA

18.30 uur – Aanmelding & welkomstdrank
19.00 uur – Inga Verhaert – Gedeputeerde Provincie Antwerpen
19.10 uur – Clo Willaerts – Digital Media Expert bij Petercam & Experte bij Exchange
19.25 uur – Riet Dubois – Landencoördinator Malawi bij Exchange
19.35 uur – Sharon Duverger – Oprichter Zonen09 & Experte bij Exchange
19.50 uur – Elke Jeurissen – Partner bij Glassroots & oprichter Straffe Madammen
20.10 uur – Netwerkreceptie aangeboden door CVO Provincie Antwerpen
22.00 uur – Einde

Presentatie: Lotte Van den Bogaert (Presentatrice bij FM Brussel & Landencoördinator Ethiopië bij Exchange)

Schrijf je nu in

 1445815430402
PRAKTISCH


De Makers en Exchange slaan handen in elkaar

In vele van de ontwikkelingseconomieën waar Exchange actief is, neemt de maaksector vaak een bijzonder prominente positie in. Dat betekent dat we voortdurend op zoek zijn naar vaklui die écht nog een “stiel” beheersen. Geen wonder dat Exchange in De Makers, een initiatief van Unizo, de perfecte partner voor een samenwerking vond.

Maak(r)evolutie

Vakmanschap en “maken” kaderen in diverse maatschappelijke en economische trends. De maaksector is bezig aan een revival. Denk daarbij onder meer aan hout, metaal, textiel of voeding Toch staan maakberoepen en –opleidingen in West-Europa onder druk. Heel er organisaties zijn op dit vlak actief in Vlaanderen, maar ‘de maker’ voelt zich alleen. Unizo kwam hieraan tegemoet: De Makers waren een feit. Ze willen vakspecialisten uit de maaksector samenbrengen en ondersteunen en hopen jongeren warm te maken voor een beroeps- of technische opleiding en het publiek wakker te schudden rond de vele makers die in ons land aan werk zijn. Tijd voor een maak(r)evolutie dus!

DE MAKERS

Sien Vangompel naar Dakar

Nu De Makers en Exchange elkaar gevonden hebben, kunnen we “onze” makers in contact brengen met hun vakgenoten in het Zuiden. Zo is Sien Vangompel partner van Atelier Louie, een bedrijf dat het ambacht van lederbewerking bijzonder hoog in het vaandel draagt. Sien ging maar al te graag in op een vraag van de Chambre de Métiers uit Dakar in Senegal om een training te geven aan haar plaatselijke vakgenoten. Heel benieuwd wat dat gaat geven. Een concreter voorbeeld van samenwerking tussen De Makers en Exchange is alleszins moeilijk denkbaar…

DSCF6174-bewerkt-3
Foto: Sien Vangompel


Op bezoek bij Duitstalige gemeenschap

Een van Exchanges grootste troeven is het netwerk dat we doorheen de jaren hebben weten te ontwikkelen hier zowel in het Zuiden als dichter bij huis. Als Vlaamse vzw focust onze organisatie in eerste instantie op vrijwilligers, bedrijven en sympathisanten uit het Noorden van het land, maar daar houdt onze networking zeker niet op.

Exchange-directeur Roland Waeyaert greep dan ook maar al te graag de kans die Pierre De Dijcker, Landencoördinator voor Burundi en Marokko (ad interim), hem bood. Pierre is woonachtig in de Belgische Oostkantons en zorgde ervoor dat Roland Exchange kon gaan voorstellen in het Duitstalige parlement. Er was ook ruimte voor een stand op het forum van de Duitstalige gemeenschap. Een mooie opportuniteit waarvoor we Pierre danken.

1509 - PDG Expo - 15
Foto: Roland Waeyaert (rechts) en Karl-Heinz Lambertz, President van de Duitstalige gemeenschap


Nieuwe Landencoördinator Tanzania

Na vele jaren gedreven inzet als Landencoördinator Tanzania besliste Andrea Borghs om haar functie door te geven aan een nieuwe vrijwilliger. Heel wat kandidaten dienden zich aan, maar slechts één iemand kon overblijven. Met veel trots stelt Exchange daarom haar jongste coördinator ooit voor: hier is Tijl Van Boxstael!

1

Exchange: Schets ons even je achtergrond en vertel ons wat je in het dagelijkse leven doet.

Tijl: “Ik heb net de kaap van 30 overschreden en woon samen met mijn vriendin Emma in Aarschot. Op professioneel vlak ben ik Aankoper bij Caterpillar.  Dagelijks gebruik ik mijn expertise op het vlak van aankoop & logistiek om de integratie van het bedrijf Bucyrus dat Caterpillar recent overnam, te ondersteunen. In mijn vrije tijd neem ik een actieve rol op binnen de oudleiding van de scouts 'Stam 10'. Verder is recreatief sporten helemaal mijn ding: ik doe bijvoorbeeld aan mountainbike, squash en zaalvoetbal. Het zal dan ook niemand verbazen dat ik een licentiaatsdiploma LO op zak heb. Nadien behaalde ik nog een Master in Management (economie).”

Exchange: Hoe ben je bij Exchange terecht gekomen en waarom wil je voor ons als vrijwilliger aan de slag gaan?

Tijl: “Vorig jaar volgde ik de infocyclus bij de Belgische Technische Coöperatie (BTC). Dankzij de boeiende en overtuigende uiteenzetting van jullie directeur kreeg ik een goed inzicht in wat Exchange doet. Ik was snel verkocht. Exchange vormt een ideale combinatie van mijn liefde voor Afrika, m’n zoektocht naar persoonlijk engagement en mijn geloof in de rol van private ondernemingen bij een duurzame en inclusieve groei in landen in ontwikkeling.”

Exchange: Heb je specifieke affiniteit met Tanzania? Wat lijken jou de grootste uitdagingen als Landencoördinator?

Tijl: “Ik kwam voor het eerst in Afrika toen ik als 16-jarige de kans kreeg om naar Senegal te gaan. Later bezocht ik Zambia voor een zes weken durend project omtrent sport en ontwikkelingssamenwerking. Als toerist bezocht ik Botswana, Tanzania en Zuid-Afrika. De zonsopgang op de Mount Kilimanjaro was een van de meest indrukwekkende ervaringen die me is bijgebleven.”

2

Exchange: En nu dus Landencoördinator Tanzania. Wat zijn je uitdagingen?

Tijl: “In de eerste plaats zal ik meer expertise moeten opbouwen over het land. Een goede samen met de lokale vertegenwoordigers is vast en zeker cruciaal om vervolgens een coachend rol te kunnen opnemen. Dit zijn zeker de kritische succesfactoren om het aantal succesvolle Exchange- projecten in Tanzania te doen toenemen.”

Exchange: Wat zijn je eerstvolgende stappen? Heb je een plan van aanpak?

Tijl: “Ik ga me de komende dagen en weken verdiepen in de projecten die recent zijn gerealiseerd om zo toch een stand van zaken te kunnen opmaken. Verder ga ik de lokale vertegenwoordigers via Skype-gesprekken beter leren kennen om te begrijpen waar de noden liggen en hoe we een plan kunnen opstellen om progressie te boeken in termen van kwaliteit en kwantiteit. Uiteraard wil ik het warm water niet gaan uitvinden. De meer ervaren Landencoördinatoren zullen vast hun ‘best practices’ met me willen delen.”


Exchange-bedrijf in CNN-reportage

Dit voorjaar waren expertes Serena Baplu en Stefanie Nuyts aan het werk bij het Leather Industry Development Institute in Addis Ababa, Ethiopië. Via dit instituut gaven ze een training aan diverse lokale lederproducenten. Het was dan ook met veel plezier dat we vernamen dat CCN bij een van hen, Shir Shir Ethiopia, een inspirerende reportage heeft gedraaid. Bekijk ze hier (opgelet: de eerste 28 seconden zijn reclame): http://edition.cnn.com/videos/tv/2015/04/16/spc-african-start-up-shir-shir.cnn

modern zege kopie-2

Serena (links) en Stefanie op werkbezoek in Addis Ababa

Gent-Dakar: 5555 loodzware kilometers

Door de aanhoudende dreiging van Al Qaida en andere terroristische groeperingen werd in 2008 beslist om de Dakar-rally niet langer op het Afrikaanse continent te laten plaatsvinden. Een goede zaak voor velen: de doortocht van deze geldverslindende karavaan bracht de lokale bevolking immers weinig goeds op. Toch moet deze rally onze Landencoördinator voor Senegal, Patrick Hanssens, geïnspireerd hebben. Volgende maand plant hij vanuit zijn thuisstad Gent immers de trip naar Dakar. Een zot plan? Lees mee!

Patrick Hanssens-SN-Scoping 2013

Patrick Hanssens (links) aan het werk in 'zijn' Senegal

Tweedehandswagen

Patrick Hanssens: “Sinds we in 2013 Mohamed Sorgho als nieuwe Lokale Vertegenwoordiger in Dakar mochten verwelkomen, hebben we tonnen werk kunnen verzetten. Hij heeft ervoor gezorgd dat Exchange ondertussen in heel Senegal op de kaart staat. We hebben vorig jaar 20 projecten weten te realiseren en dit jaar mikken we op het dubbele. Omdat Mohamed voortdurend grote afstanden met het openbaar vervoer aflegt, rijpte bij hem het idee om zich een wagen aan te schaffen. Toen hij me vroeg om hier in België uit te kijken naar een betrouwbare tweedehandsauto, ging ik met veel plezier op dat verzoek in.”

Waarom niet zelf rijden?

“Uiteindelijk ben ik bij een oerdegelijke Peugeot Berlingo terechtgekomen: goed onderhouden en niet te veel kilometers op de teller. De volgende uitdaging is om de wagen in Dakar te krijgen. Uiteraard kan dat via gespecialiseerde firma’s in de Antwerpse haven. Maar toen ik onlangs mijn jaarlijkse reis naar Senegal begon te plannen, vond ik het nog niet zo’n gek idee om zelf met de wagen te gaan.”

Mauritanië-2

Onherbergzaam gebied

Tussen idee en uitvoering liggen nu nog 5.555 lange kilometers. Patrick is momenteel volop zijn trip aan het plannen: “Het eerste stuk tussen België en Marokko moet goed te doen zijn. Vele gezinnen met Marokkaanse roots ondernemen de reis elk jaar om zich met hun familie te kunnen herenigen. Maar vanaf de Westelijke Sahara wordt het andere koek. Dan betreden we onherbergzaam gebied. Er zijn nagenoeg geen voorzieningen op het vlak van accommodatie en brandstof en verder is er natuurlijk de verzengende hitte van de woestijn. Via diverse kanalen heb ik me geïnformeerd over de veiligheidssituatie in Zuid-Marokko en Mauritanië. Op dit ogenblik lijken de risico’s gelukkig beperkt.”

P1060058

Op projectbezoek in 2013

Goede voorbereiding

“Mohamed zal halverwege mijn trip naar Marrakesh reizen om me van daaruit mee te begeleiden tot in Dakar. Dat stelt me gerust. Verder moet ik me goed voorbereiden. Expert Jan Baelde (die recent als docent automechanica voor Exchange een project realiseerde) zal de wagen grondig reviseren voor de tocht. Verder neem ik de nodige reserve-onderdelen mee en voorzie ik ook grote jerrycans met water en brandstof. Het vertrek is voorzien op 18 oktober. Een drietal weken later hoop ik in de Senegalese hoofdstad aan te komen, maar ik bouw de nodige ruimte in. Het wordt spannend, heel spannend.”

Wie Patricks avonturen mee wil volgen, kan vanaf 18 oktober terecht op onze Facebookpagina voor updates.


 

Jan Baelde traint autoherstellers in Kolda

18 augustus 2015 - Expert Jan Baelde is in het dagelijkse leven docent automechanica aan het KTA in Brugge. Momenteel bevindt Jan zich echter in het Zuid-Senegalese Kolda om daar automechanici te trainen, vooral op het vlak van elektronica en diagnostiek. Hoe groot de nood aan kennisoverdracht wel is, maakt deze rapportage van het lokale televisiestation duidelijk.


 

Expert Raf Verdonck in De Tijd

Vorige maand contacteerde journaliste Ine Renson van De Tijd ons met de vraag om mee te werken aan een artikel omtrent professionals die als vrijwilliger naar het Zuiden trekken. Uiteraard gingen we graag op dat aanbod in. We lieten ingenieur Raf Verdonck zijn relaas doen over een project dat hij dit voorjaar in Senegal realiseerde. Lees even mee: Artikel De Tijd.