Project AZO

AZO

Kumar vluchtte vanuit Nepal naar ons land, draaide een tijdje mee in de horeca en heeft ondertussen vier eigen Aziatische restaurants in Leuven en Bonheiden. 

Ook Rami, die als kapper werkte in zijn geboorteland Syrië, moest door de oorlog zijn land verlaten. Ondertussen baat hij een eigen kapsalon uit en is hij een graag geziene figuur in een Gentse volksbuurt.

Vandaag lanceert een breed partnerschap een nieuw project ‘AZO! Onderneem je als vluchteling’. Daarmee willen de organisaties vluchtelingen aanmoedigen om een eigen zaak te starten. Heel wat vluchtelingen proberen in Vlaanderen een nieuw leven op te bouwen en werk is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom is het belangrijk dat vluchtelingen met ondernemingszin inzien dat ondernemen in Vlaanderen een valabele optie is, mits een goede voorbereiding. Velen hebben ondernemerservaring in het land van herkomst, vaak in een minder formele setting.

Zoals heel wat vluchteling-ondernemers ondervonden Shahzad, Kumar als Rami behoorlijk wat moeilijkheden om in een Vlaamse context hun zaak te kunnen starten. Daarom sloegen tien organisaties met ervaring in ondernemerschap, vluchtelingen, microfinanciering en opleiding de handen in elkaar voor een aangepast begeleidingstraject project AZO!

Het partnerschap zet breed in op sensibiliseren naar vluchtelingen en potentiële toeleiders zoals VDAB en Agentschap Inburgering en Integratie. Vervolgens organiseren we infosessies voor vluchtelingen met een ondernemersdroom: wat moet je allemaal doen om een zaak in Vlaanderen te kunnen opstarten. Na een intake, waar gekeken wordt of het ondernemersidee haalbaar is en of de vluchteling de benodigde ondernemerscompetenties bezit, kan de vluchteling in een intensief traject naar ondernemerschap komen. Dit traject is modulair en wordt samen met de trajectbegeleider opgesteld. Hiervoor kan men kiezen uit verschillende specialisaties: basiskennis bedrijfsbeheer, toetsing of concept financieel en commercieel haalbaar is, persoonlijke ontwikkeling als ondernemer, mentorship, microfinanciering…

De dienstverlening is in heel Vlaanderen uitgerold en de trajectbegeleiders, een tiental, zijn actief in elke provincie en blijven dus dicht bij de kandidaten. Op twee jaar tijd zal het partnerschap meer dan 2300 mensen sensibiliseren, 1300 informeren om 400 vluchtelingen intensief te begeleiden waarvan er minstens 80 ook effectief opstarten als succesvol ondernemer zoals Shahzad, Kumar of Rami.

Project AZO! wordt vormgegeven door Stebo, Starterslabo’s, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Microstart, Unizo, Exchange vzw, Smart, iDrops, Zenitor, SYNTRA Vlaanderen, VDAB en Agentschap Inburgering en Integratie. Project AZO! wordt financieel mogelijk gemaakt door Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Vlaams Cofinancieringsfonds (VCF).