Bankier in Brussel, vrijwilliger in Zuid-Afrika

Als bruggenbouwer tussen private/profit en voortrekker van private sector for development (PS4D) door middel van uitwisselingen tussen bedrijven in Noord en Zuid zet Exchange zich in om concrete invulling te geven aan met name twee Sustainable Developmment Goals zoals voorgesteld door de VN:  SDG 17: Fostering Global Partnerships en SDG8: Creating Decent Dobs.

Dit partnerschap tussen Exchange, BNP Paribas Fortis en African Honey Bee (AHB) is een perfect voorbeeld van deze innoverende manier van werken

BNP Paribas Fortis en Exchange werken al langer samen, getuige o.a. het project met Renaud Duverger in de zomer van 2016. Dit jaar werkten we samen met de mensen van BENEVOLAB om ook aan andere BNP Paribas Fortis werknemers de kans te geven op een unieke vrijwilligerservaring in Afrika.

Ons partnerschap met African Honey Bee  in Zuid Afrika bestaat ook reeds langere tijd. Zo trok bioloog en imker Wilfried Ramon in 2014 naar Mpumalanga  om hen technische ondersteuning te bieden.

Dit jaar schakelden we een versnelling hoger en klopte Exchange aan bij Benevolab om de juiste consultants te vinden voor AHB van Guy Stubbs, en ze tot een partnerschap op de lange termijn te komen. AHB heeft namelijk ambitieuze plannen om hun capaciteit te verdrievoudigen. Zo kunnen ze nog meer mensen bereiken en een degelijke, stabiele bron van inkomsten bezorgen en vooral, waardige jobs te creëren.

Daar zijn natuurlijk ook belangrijke investeringen voor nodig. Om dit project goed aan te pakken deed AHB beroep op ons om een professioneel investeringsplan en ondersteuningstraject uit te werken met onze consultants. De link naar onze partner BNP Paribas Fortis was uiteraard snel gemaakt in onze zoektocht naar vrijwilligers met deze expertise.

"We zouden een audit uitvoeren en het businessmodel van de Zuid-Afrikaanse micro-onderneming bekijken", aldus Vincent Marchand, die bij Cash Management werkt binnen BNP PAribas Fortis. Emilie Delfosse, commercieel adviseur ondersteunde het project ook en leverde het beeldmateriaal om deze leuke video's te kunnen maken. Zo kunnen wij jullie ook eens een echte blik achter de schermen van een samenwerking op het terrein tonen.

Je kan meer lezen over de ervaringen van Emilie en Vincent in Zuid-Afrika op de pagina van Benevolab

 

Exchange tekent momenteel een traject uit met alle stakeholders om tot een lange termijn partnerschap  te komen. Daarvoor zijn we nog op zoek naar bedrijfspartners in België die in de honingsector actief zijn. Interesse? Contacteer ons