Business Development Support en toegang tot kredieten voor ondernemers in Tanzania

Johan Hosselaer was als financieel expert zijn hele loopbaan actief in de internationale banksector. De laatste jaren van zijn loopbaan heeft Johan zich gespecialiseerd in interculturele trainingen voor bankmedewerkers. In die hoedanigheid realiseerde hij bijzonder veel opdrachten in Zuidoost-Azië. Die ervaringen gecombineerd met een uitstekende financiële kennis vormden de basis voor zijn engagement bij Exchange. Johan oriënteerde zich naar projecten waar microfinanciering, community development en ondernemerschap centraal staan. Zo kwam hij via een project van Exchange in contact gekomen met KCDI KikukweReeds vele jaren is Johan vrijwillig actief om deze organisatie blijvend te ondersteunen en uitbouwen.

 

In 2015 trok Johan voor de eerste keer naar Kigoma (West-Tanzania) om er de Tanzanian Chamber of Commerce, Industry and Agriculture) (TCCIA) te ondersteunen bij het versterken van hun dienstverlening. De TCCIA is in Kigoma een sterke speler op vlak van het verlenen van microkredieten. KMO’s in de regio hebben echter ook een grote nood aan expertise rond business development. Ook het faciliteren van de toegang tot betaalbare bankkredieten voor deze groep is essentieel om het ondernemersklimaat te versterken.

Hos1

TCCIA wil die dienstverlening uitbouwen. Na verschillende workshops met grote en kleinere bedrijven uit de regio en na intense werksessies met het management van TCCIA werd een traject uitgezet. Daarbij zal de TCCIA in partnerschap met andere lokale dienstverleners en lokale banken een structuur ontwikkelen zodat leden van TCCIA toegang krijgen tot betaalbare kredieten in dit in combinatie met intensieve begeleiding rond businessdevelopment. Een 70-tal leden van TCCIA zijn momenteel betrokken bij een haalbaarheidsstudie omtrent de structuur die dit alles in de juiste banen moet leiden. Daarnaast focust Exchange op het creëren partnerschappen tussen lokale banken en aanbiesders van business support. Johan is haast dagelijks in contact met het management van TCCIA om de voortgang verder op te volgen. We kijken de komende maanden uit naar de verdere evoluties in dit boeiende traject.

 

Hos3