Houtbewerking en design in Rwanda

Alain Wampach is schrijnwerker in hart en nieren: al 26 jaar maakt hij houten deuren, parket, balustrades, meubels, ramen en trappen, noem maar op! Houtbewerking kent voor hem geen geheimen. Hoewel hij dagelijks nog voldoende uitdaging vindt in zijn job, werd zijn nieuwsgierigheid gewekt toen we hem vroegen of hij zijn kennis wilde delen met een schrijnwerkerij in Rwanda: la Menuiserie de l’Assomption de Nyange.

2

De schrijnwerkerij in Nyange werd in 2002 opgestart om meubels te maken voor de scholen in de buurt. Ondertussen groeide la Menuiserie de Nyange uit tot een gekende schrijnwerkerij in de regio. Onze expert Willy Peeters deed er al een paar fantastische interventies. Dankzij zijn inzet kon de schrijnwerkerij van Nyange haar atelier ook uitbreiden met enkele moderne tweedehandsmachines die meer productiemogelijkheden bieden. De schrijnwerkers van Nyange waren echter niet echt thuis in het gebruik van deze machines. Om die reden dienden ze een nieuwe aanvraag in bij Exchange. Het was Willy die Alain uiteindelijk over de streep trok en overtuigde om zijn kandidatuur als expert in te dienen bij de schrijnwerkerij. Gezien zijn jarenlange ervaring werd hij meteen aanvaard.

1

In december trok Alain dus voor het eerst naar Afrika. Bij aankomst trof hij een atelier dat zeker nog voor verbetering vatbaar was. De eerste week zette Alain vooral in op de reorganisatie van het atelier en het gebruiksklaar maken van de machines. Zo werden rekken op maat uitgetekend zodat de schrijnwerkerij van Nyange binnenkort een efficiënte gereedschapskamer heeft en toonde hij hoe je gereedschap goed onderhoudt door messen en scharen regelmatig op de juiste manier te slijpen. Na deze reorganisatie van het atelier, ging Alain samen met de schrijnwerkers concreet aan de slag.

6

Hij toonde hoe je eerst een technische tekening met precieze afmetingen opmaakt, en dan aan de hand van die tekening je meubel produceert. Ook het correcte gebruik en de herstelling van de machines kwam aan bod. De schrijnwerkers leerden alvast een verlengbare tafel en afgeronde stoelen maken. Ook toonde hij hoe je een stock voor droog hout aanlegt (en hoe zo’n stock onmisbaar is voor een schrijnwerkerij).

4

Met deze tips en aangeleerde vaardigheden heeft de schrijnwerkerij van Nyange nu samen met de gekregen machines alles in huis om hoogwaardige producten te maken. Alain blijft hen op afstand coachen.

3