Innovatiehub in Malawi

mHub is Malawi’s eerste innovatiehub. De hub uit de hoofdstad Lilongwe is een sociale onderneming die ontwikkeling van lokale technologie ondernemingen ondersteunt en versterkt. De hub voedt en inspireert jonge ondernemers door hen technische expertise en businessskills aan te bieden en verstrekt bovendien ook mentorship. mHub stimuleert verder ook kennisuitwisseling tussen de industrie, universiteiten, ontwikkelaars, onderzoekers en de gemeenschap omtrent relevante technologische ontwikkelingen. Naast haar activiteiten als incubator is mHub ook actief als software-ontwikkelaar. mHub begeleidt startende ondernemingen maar is evenzeer zelf nog in de opstartfase. De hub heeft zelf nood aan professionele input en een klankbord bij het opmaken van een strategisch plan voor haar verschillende activiteiten.

http://www.mhubmw.com/

https://www.facebook.com/mhubmw/

Onze consultant Rik Michel heeft een rijkgevulde carrière achter de rug. Voor Siemens was hij zowel exportmanager als projectmanager van een project gericht op het opzetten van een kennisnetwerk voor Afrika. Ook bij Flanders Investement & Trade (FIT) werkte hij als director business development. Daarnaast is Rik stichtend lid van het PLATO-netwerk (lerend netwerk VOKA) en heeft hij uitgebreide ervaring in het begeleiden van startende bedrijven en businessincubatoren in binnen- en buitenland. Zijn achtergrond in de technologische sector en ervaring in businessplanning en mentoring maken hem een uitgelezen partner voor mHub.

Rik ging intensief aan de slag op twee sporen. Hij begeleidde de hub bij de opmaak van het strategisch plan maar ging daarnaast ook met individuele bedrijven gelinkt aan de hub aan de slag rond businessplanning. Hij introduceerde het business model canvas van de Zwitserse econoom Osterwalder als tool. Naast individuele werksessies en interviews organiseerde Rik ook een workshop rond dit model van Osterwalder. Het bleek een “eye-opener” zowel voor het management van mHub als voor de betrokken bedrijfjes uit de omgeving.

Rik was gecharmeerd door de werklust en ambitie van het team van mHub: “Ondernemers pur sang die absoluut een toegevoegde waarde zijn voor het ondernemersklimaat in Lilongwe”.

In de komende maanden gaat het management van mHub verder aan de slag om vanuit het ontwikkelde strategisch plan ook een operationeel en marketingplan te realiseren. Een belangrijk aandachtspunt voor mHub is om strategische partnerschappen af te sluiten en zich duidelijk te verankeren. Rik heeft nog regelmatig contact met zijn Malawische counterparts. Hij blijft hen dan ook als coach en klankbord begeleiden bij de volgende stappen in de ontwikkeling van de hub