Kwaliteitsvolle cacao in Beni

Tijdens een ceremonie bij de Compagnie des Produits Agricoles du Kivu (COPAK) overhandigde Guy Callebaut, achterkleinzoon van de grote Belgische chocolatier en Exchange-expert/landencoordinator, de dubbele BIO en UTZ certificatie aan COPAK en SYCOODEP.

Jolie%2c représantante SYCOODEP

In  het Noordoosten van Congo is cacao een relatieve nieuwkomer. Ze werd er pas een twintigtal jaar geleden geïntroduceerd nadat trachéomycose de koffieplantages in de regio had vernield. Sindsdien is de cacaoteelt sterk ontwikkeld in de regio en is zelfs een product van nationaal belang geworden.

De BIO en UTZ certificaten zijn kwaliteitslabels gebaseerd op respect voor mens en milieu en reikt ook best practices aan binnen de landbouw. Het bekomen van deze labels versterkt de positie Congolese cacao op de internationale markt.

membres SYCOODEP

Anderhalf jaar geleden nam COPAK het initiatief om verschillende structuren samen te brengen onder de nieuwe cooperatieve ‘Synergie des Coopératives pour le Développement Paysan (SYCODEEP) dat meer dan 20,000 families vertegenwoordigt.

Guy Callebaut vertelde er het volgende over:

“Dit succes getuigt van de grote motivatie, ambitie en het professionalisme van de COPAK en SYCOODEP teams om zulke ambitieuze projecten te realiseren in een zeer delicate situatie.  Het toont ook aan dat Beni en Noordoost Congo niet enkel bekend moet staan voor geweld, gevangenisontsnappingen en moorden. Dit project toont aan dat innovatieve economische ontwikkeling van de regio mogelijk is door de voortrekkersrol van ambitieuze, competente en gemotiveerde mensen binnen COPAK en SYCOODEP."

Guy Callebaut%2c représantant SYCOODEP%2c Bwanakawa Nyonyi%2c Maire de Beni

Het behalen van deze certificatie na een traject van 5 jaar is de perfecte bekroning voor een succesvol langetermijnpartnerschap waar Exchange ook in de toekomst vol op inzet.

Voor meer achtergrondinformatie over de zeer moeilijke situatie in de regio, lees verder met een artikel van onze landenvertegenwoordiger Congo, Yvan Godfroid,  op de website van Mo. Het feit dat onze partners er in zulke moeilijke omstandigheden er toch in slaagden zo'n succesverhaal op te bouwen is bijna ongehoord. Het toont dat door samenwerking, hard werk en ondernemerschap overal mogelijkheden zijn voor economische groei en waardig werk.

remise certificat représentants SYCOODEP par Dimitri Moreels