Nyaluwanga Farms Malawi: Feeding the Nation

Nyaluwanga Farms is een jong bedrijf, opgericht in Mzuzu in het Noorden van Malawi,  door Cecilia Mseteka. Een sterke vrouw met ervaring in de toeristische sector in Zuid Afrika en met een neus voor ondernemen. Ze startte haar kippenkwekerij nu bijna 3 jaar geleden op en ondertussen stelt ze 22 personeelsleden te werk en produceert ze 60 000 kippen per jaar. Haar bedrijf doen groeien en meer mensen uit de lokale gemeenschap een job geven is haar doel. Ze plant een doorgroei tot een jaarlijkse productie van 150 000 kippen.

Andre Mouton heeft er een carrière in de veevoederindustrie opzitten. Pluimvee voeders zijn absoluut zijn specialiteit. Zijn jarenlange opgebouwde expertise deelde hij al meer dan 20 keer met ondernemers in Afrika door zijn inzet als Exchange-consultant.

nyaluwa farms2

Om die productieverhoging te kunnen waarmaken is een professionele aanpak en monitoring van de groei van de kuikens essentieel. André heeft op basis van zijn vele projectervaring in Afrika werkbare monitoringsystemen ontwikkeld waarbij via een eenvoudig excel instrument de volledige groei van de kuikens en de voedingsbehoeften kunnen worden opgevolgd en bijgestuurd. Een enorme vooruitgang in het werk van Cecilia en haar team. De groeiende kippen hebben immers in elke fase van hun groei andere voedingsbehoeften. Constante bijsturing is dus erg belangrijk.

André zette samen met Cecilia de monitoring op punt, een echte revelatie. Daarnaast concentreerde Cecilia en André zich op de analyse van de voedingssamenstelling. De Malawiaanse veevoederfabrikanten leveren niet de beste kwaliteit wat dan weer de groei en de winstmarge van de geproduceerde kippen beïnvloed.

In plaats van reeds voorgemengd voer van één fabrikant te blijven aankopen leidde André Cecilia op om zelf haar kippenvoeder samen te stellen. Samen gingen ze op zoek naar optimale grondstoffen. André nam stalen mee naar huis en liet in Vlaanderen de verschillende componenten analyseren in het labo. Op basis van die meetgegevens werd de ideale samenstelling bepaald. André heeft meermaals per week contact met Cecilia op haar te begeleiden in de omschakeling.

Een volgende stap voor Nyaluwanga Farms is het aankopen van een mengmachine zodat de voeders professioneel gemengd kunnen worden. Cecilia droomt ervan om naast het verhogen van de eigen productie ook de zelf ontwikkelde kwalitatieve kippenvoeders te kunnen aanbieden aan andere producenten.

 

nyaluwa farms3

Het partnerschap tussen André Mouton en Nyaluwanga Farms is sterk en verrijkend voor beide partijen. Cecilia zal nog vele stappen zetten als onderneemster de komende jaren en André zal haar coach en raadgever blijven en maakt het mogelijk haar bedrijf te linken met hoogstaande testlaboratoria in België. Op vlak van opvolging en meet- instrumenten zal André zinvolle partnerschappen kunnen opbouwen.

Exchange is nog actief op zoek naar partners om Nyaluwanga farms op de langere termijn bij te staan bij de ontwikkeling van hun activiteiten. Hebt u interesse: Contacteer ons!